Monday, May 22, 2017

Μαγνητική Τομογραφία:μια προηγμένη απεικόνιση χωρίς ακτινοβολία


Tι είναι η μαγνητική τομογραφία;

Είναι μη επεμβατική μέθοδος απεικόνισης η οποία συνδυάζει τις ιδιότητες του μαγνητικού πεδίου για να συνθέσει λεπτομερείς εικόνες του σώματος μας. Η μέθοδος δεν χρησιμοποιεί  ακτινοβολία και για τον λόγο αυτόν δεν επιβαρύνει τον εξεταζόμενο.

Τι επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα και την ποιότητα της εικόνας της μαγνητικής τομογραφίας;

Η μαγνητική τομογραφία είναι σύνθετη μέθοδος απεικόνισης η οποία εξελίσσεται διαρκώς.  Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς ότι στην τελική ποιότητα της εικόνας και στην σωστή ερμηνεία των αποτελεσμάτων συμβάλλουν πολλές διαφορετικές παράμετροι. Στο τμήμα μας προκειμένου να διασφαλιστεί η υψηλή ποιότητα κεντρικό ρόλο παίζουν:
Ο σύγχρονος εξοπλισμός μας
Η εφαρμογή του βέλτιστου πρωτοκόλλου προσαρμοσμένου στην ανατομική περιοχή που μελετάμε και στο εκάστοτε κλινικό ερώτημα καθώς και η ειδική μετεπεξεργασία της εικόνας (post processing)  σε στενή συνεργασία με την εξειδικευμένη ομάδα ακτινοφυσικών μας
Η μεγάλη εμπειρία, γνώση και εξειδίκευση  των ιατρών ακτινολόγων
Η χρήση προηγμένων τεχνικών που συνδυάζουν τις  ανατομικές εικόνες με ειδικές "λειτουργικές τεχνικές" σε αυτό που ονομάζουμε πολυπαραμετρική μελέτη.

Ποιές παραπάνω πληροφορίες παίρνουμε από την προηγμένη απεικόνιση με τις ειδικές τεχνικές μαγνητικής τομογραφίας;

Συνδυάζοντας την συμβατική ανατομική απεικόνιση με ειδικές προηγμένες  τεχνικές εφαρμόζουμε αυτό που ονομάζεται «πολυπαραμετρική μελέτη». Πέρα από την απεικόνιση της ανατομίας μας δίνεται πλέον οι δυνατότητα να πάρουμε σημαντικές  επιπρόσθετες  πληροφορίες για τον αριθμό των κυττάρων, την αιμάτωση και την μεταβολική δραστηριότητα του όγκου  και του οργάνου που μελετάμε. Eπίσης στην νευροογκολογία οι  ειδικές τεχνικές μας επιτρέπουν να χαρτογραφήσουμε λειτουργικές περιοχές του εγκεφάλου και διασυνδέσεις νευρικών οδών με την δυνατότητα ενσωμάτωσης των δεδομένων σε συστήματα νευροπλοήγησης,προκειμένου ο νευροχειρουργός  κατά την διάρκεια του χειρουργείου να επιλέξει την κατάλληλη προσπέλαση και να αποφύγει την δημιουργία μόνιμης νευρολογικής βλάβης στον ασθενή όπως πάρεση ή αφασία. 

Οι ειδικές προηγμένες τεχνικές της μαγνητικής τομογραφίας παίζουν έτσι καθοριστικό ρόλο στην διερεύνηση και αντιμετώπιση πολλών νευρολογικών προβλημάτων  και στην διερεύνηση του καρκίνου σε πολλαπλές ανατομικές περιοχές.  Συμβάλλουν σημαντικά  στην  πρώιμη ανίχνευση και την σταδιοποίηση του καρκίνου, στην επιλογή της κατάλληλής θέσης για βιοψία, στην επιλογή της κατάλληλης θεραπείας  και την παρακολούθηση του αποτελέσματος της εκάστοτε θεραπείας.

Απεικονίζουμε στο τμήμα μας με τις ειδικές προηγμένες τεχνικές  πολλαπλές ανατομικές περιοχές όπως είναι: 

Εγκέφαλος, Σπονδυλική Στήλη ,Τράχηλος, Μαστός, Προστάτης, Ορθό, Μήτρα

Εφαρμόζεται  όλο το φάσμα των προηγμένων τεχνικών της μαγνητικής τομογραφίας Συμπεριλαμβάνονται:

Φασματοσκοπία, Δεσμιδογραφία (DTI- tractography), Diffusion (DWI multiple b value) Λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), Nευρογράφημα, Mελέτη ροής ΕΝΥ, Πολυπαραμετρική μελέτη, Perfusion,  Δυναμική αγγειογρφία 4D, τρισδιάστατες ανατομικές εικόνες- 3D-ογκομέτρηση.

Τα τελευταία 8 έτη λειτουργίας του τμήματος έχουν διενεργηθεί πάνω από 7000 ειδικές -λειτουργικές τεχνικές πολλές εκ των οποίων αφορούσαν την επίλυση πολύ δύσκολων διαγνωστικών προβλημάτων .

Το τμήμα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Κεντρο Μαστού και Γυναίκας, τις Ογκολογικες, Χειρουργικές και  Νευροχειρουργικές Kλινικές του Θεραπευτηρίου και με Πανεπιστημιακές Κλινικές /Κέντρα Αναφοράς της  Ευρώπης. Επίσης  οι συνεργάτες του τμήματος είναι μέλη διδακτικού προσωπικού διεθνών μετεκπεδευτικών σεμιναρίων.

Καλλιόπη Βαράκη MD,PhD
 Ακτινοδιαγνώστρια,
Διευθύντρια Τμήματος Μαγνητικής Τομογραφίας,
Νευροακτινολογίας και Προηγμένης Ογκολογικής Απεικόνισης Metropolitan Hospital
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών
Fellowship Ohio State University Medical Center, ΗΠΑ

No comments:

Post a Comment

Videos