Wednesday, February 8, 2017

Μεταμοσχευση μαλλιων

Γιατί τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες παρουσιάζουν απώλεια μαλλιών και παρατηρούν αλωπεκία-αραίωση;
Τα αίτια είναι κυρίως γονιδιακά. Υπερεκκρίνεται ένα ένζυμο από τους θύλακες των τριχών, μετατρέποντας ένα ανδρογόνο, την τεστοστερόνη σε 2(ΟΗ)τεστοστερόνη, προκαλώντας έτσι τη συνεχή λέπτυνση-σμίκρυνση των τριχών και, τέλος, τη μετατροπή τους σε σχεδόν αόρατο χνούδι. Επίσης υπάρχουν μετατραυματικές ή από αυτοάνοσα νοσήματα αλωπεκίες.
 
Τι είναι η μεταμόσχευση μαλλιών
Πρόκειται για μία αισθητικής φύσεως επέμβαση, που σκοπό έχει την ανάπτυξη τριχών από τα νέα τριχοθυλάκια. Ο γιατρός παίρνει τα τριχοθυλάκια κυρίως από την ινιακή χώρα (πίσω μέρος της κεφαλής) και τα τοποθετεί στην αραιωμένη-φαλακρή περιοχή, με αποτέλεσμα την πύκνωση των μαλλιών ή την εμφάνιση νέας τριχοφυΐας.

Κατάλληλη/ος υποψήφια/υποψήφιος
Η επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών ενδείκνυται στις περιπτώσεις που υπάρχει μέτρια ή έντονη αραίωση μαλλιών και σε τελείως φαλακρές περιοχές.

Πώς γίνεται η επέμβαση
Αρχικά γίνεται τοπική αναισθησία. Στη συνέχεια, ο γιατρός αφαιρεί τριχοθυλάκια από το πίσω μέρος της κεφαλής (ινιακή χώρα) τα οποία και διαχωρίζει, υπό μεγέθυνση - με στερεοσκόπιο. Μετά, με ειδικά εργαλεία δημιουργεί μικροσκοπικές υποδοχές στην αραιωμένη-φαλακρή περιοχή. Στα σημεία εκείνα τοποθετεί τα νέα τριχοθυλάκια, ώστε να αναπτυχθούν οι τρίχες. Η επέμβαση είναι
ασφαλής και χωρίς επιπλοκές, εφόσον ληφθούν όλα τα μέτρα πρόληψης.

Μετά την επέμβαση
Εφαρμόζεται τοπικά αντιβιοτική αλοιφή. Το λούσιμο γίνεται με προσοχή σε 3-4 ημέρες μετά την επέμβαση. Για περίπου 10 ημέρες, συστήνεται αποφυγή ήλιου, θάλασσας και σπορ.

Επιστροφή στις δραστηριότητες
Άμεσα, φορώντας καπέλο, ή σε 7-10 ημέρες μέχρι να υποχωρήσουν οι πολύ μικρές εφελκίδες (κακαδάκια) στο σημείο των νέων τριχοθυλακίων. Ορισμένες φορές σε μεγάλες επιφάνειες απαιτείται 2η ή και 3η συνεδρία ανά 6-12 μήνες.

Τι πρέπει να κάνω για να συντηρηθεί η νέα και η παλιά τριχοφυΐα
Μετά την επέμβαση απαιτείται παρακολούθηση και συντηρητική αγωγή από τον εξειδικευμένο στις
μεταμοσχεύσεις μαλλιών δερματολόγο. Αυτό γίνεται όχι τόσο για τα νέα, αλλά κυρίως για τα υπόλοιπα προϋπάρχοντα μαλλιά, που ήδη διατηρούν την τάση απώλειας, έτσι ώστε να μην χρειαστεί
μελλοντικά και άλλη μεταμόσχευση.

Τα αποτελέσματα
∆εν είναι άμεσα, αφού στις γυναίκες απαιτείται ένα χρονικό διάστημα μεταξύ 8-12 μηνών, ενώ στους άντρες γίνεται νωρίτερα, σε 4-6 μήνες. 

Ιατρός Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

No comments:

Post a Comment

Videos