Tuesday, February 28, 2017

Ευερέθιστο έντερο. Υπάρχει λύση;

Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου ή όπως συχνά αποκαλείται σπαστική κολίτιδα, είναι από τις συχνότερες διαταραχές του πεπτικού συστήματος Αφορά κυρίως τις γυναίκες και άτομα ηλικίας 20-40 ετών.
Είναι τόσο συχνή πάθηση που συμφώνα με έρευνες ο ένας στους 5 σε κάποια φάση της ζωής του θα νοσήσει.
Πριν λάβει το οριστικό όνομα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου λεγόταν και βλεννώδη κολίτιδα, σπαστική κολίτιδα, σπαστικό έντερο. Οι περισσότεροι από αυτούς τους όρους δεν είναι όμως ακριβείς διότι η κολίτιδα, για παράδειγμα, είναι φλεγμονή του παχέος εντέρου. Το ευερέθιστο έντερο δεν προκαλεί φλεγμονή σε αντίθεση με την ελκώδη κολίτιδα η οποία είναι μια σοβαρή οργανική διαταραχή.

Ονομάστηκε σύνδρομο επειδή τα συμπτώματα δεν είναι ίδια σε όλους που πάσχουν από αυτή τη νόσο. Επίσης μπορεί να υπάρχει και διαφορά στα συμπτώματα ακόμα και στο ίδιο άτομο κατά την διάρκεια της ζωής του.

Τα συχνότερα σημεία και συμπτώματα της νόσου είναι:
  • φούσκωμα και υπερβολικά αέρια στο έντερο (μετεωρισμός), αρκετές φορές μετά από το φαγητό
  • πόνοι στην κοιλιά ( συνήθως υποχωρούν μετά την κένωση)
  • αίσθημα κορεσμού μετά το φαγητό
  • εναλλαγή δυσκοιλιότητας και διάρροιας
  • αίσθημα άμεσης ανάγκης αφόδευσης
  • ανώμαλες μορφές κοπράνων που περιλαμβάνουν και βλέννες
  • πόνος και κράμπες στην κοιλιά


Ανάλογα αν επικρατεί διάρροια η δυσκοιλιότητα στην κλινική εικόνα, χωρίζεται σε:

1. Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με καθ΄ υπεροχή δυσκοιλιότητα - όπου περίοδοι δυσκοιλιότητας εναλλάσσονται με φυσιολογικές κενώσεις. 

2. Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με καθ΄ υπεροχή διάρροια- με εμφάνιση επώδυνης διάρροιας, αμέσως μετά την έγερση, ή μετά τα γεύματα. 

3. Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με εναλλαγές περιόδων δυσκοιλιότητας και διάρροιας.

Η αιτία του συνδρόμου προς το παρόν είναι άγνωστη. Καμία οργανική ή βιοχημική βλάβη δεν ανευρίσκεται. Συνήθως συνυπάρχει κάποιου βαθμού αγχώδης διαταραχή ή κατάθλιψη. 

Οι παράγοντες που επιδεινώνουν το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου είναι:
  • το στρες
  • η κατανάλωση μεγάλων γευμάτων
  • τα γεύματα πλούσια σε λίπη ή με ψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
  • η έμμηνος ρύση


Για να γίνει διάγνωση της σπαστικής κολίτιδας χρειάζεται πρώτα να αποκλειστούν άλλες οργανικές παθήσεις που έχουν αρκετά παρόμοια συμπτώματα.
Γι'αυτό εκτός από ένα λεπτομερές ιστορικό και φυσική εξέταση, θα ζητηθεί  έλεγχος για τον αποκλεισμό οργανικής πάθησης με εξετάσεις αίματος, εξέταση κοπράνων, θερεοειδεικής λειτουργίας, κολονοσκόπηση, υπερηχογράφημα κοιλίας κ.α.

Παρότι καλοήθης πάθηση που δεν απειλεί τη ζωή, το ευερέθιστο έντερο επηρεάζει αρκετά την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Προκαλεί μεγάλη δυσφορία και άγχος ,οδηγώντας τους ασθενείς να φοβούνται να πάνε σε ένα κοινωνικό γεγονός, να εργαστούν αποδοτικά, να ταξιδέψουν, μερικές φορές  ακόμη και σε μικρή απόσταση.

Από τη στιγμή που γίνει η διάγνωση του ευερέθιστου εντέρου και αποκλειστούν άλλες σοβαρές ασθένειες, η θεραπεία περιλαμβάνει σπασμολυτικά φάρμακα και αλλαγές στη δίαιτα του ασθενούς.

Στην περίπτωση διάρροιας, ο γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει αντιδιαρροϊκά φάρμακα, ενώ αν το σύνδρομο εκδηλώνεται με δυσκοιλιότητα, μπορεί να σας δώσει κάποιο υπακτικό.

Έχει παρατηρηθεί ότι τα προβλήματα στο γάμο, η ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά, οι επαγγελματικές δυσκολίες, το έντονο συναισθηματικό stress κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας ή η έντονη στενοχώρια προκαλούν ή συντηρούν την κατάσταση. 

Σε περιπτώσεις πολύ έντονου στρες, ίσως χρειαστεί η λήψη αγχολυτικών φαρμάκων (μπορεί να χρειαστεί και η συμβολή ψυχολόγου η ψυχιάτρου).
Στα πλαίσια της αντιμετώπισης του συνδρόμου, συστήνεται   η  φυσική άσκηση, ενώ κρίνεται απαραίτητη η μείωση του άγχους και της κατάθλιψης. 
Η υιοθέτηση υγιεινής διατροφής και η αποφυγή των τροφών που προκαλούν τα συμπτώματα μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση των συμπτωμάτων. Προτείνεται, επίσης, ο καταμερισμός της καθημερινής λήψης τροφής σε πολλά μικρά γεύματα.
Οι φυτικές ίνες συνήθως ωφελούν όταν συνυπάρχει δυσκοιλιότητα.
Μελέτες υποστηρίζουν ότι τα συμπληρώματα προβιοτικών βοηθούν στην αντιμετώπιση του ευερέθιστου εντέρου οπότε μπορούν να προστεθούν χωρίς πρόβλημα στην καθημερινή διατροφή.

Εναλλακτικές λύσεις
Βότανα, ασκήσεις, διαλογισμός μπορεί να βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα καλύτερα.
Δοκιμάστε την Ομοιοπαθητική
Απευθυνθείτε σε ομοιοπαθητικό ιατρό, ο οποίος, αφού πάρει το πλήρες ιστορικό σας, θα σας δώσει το κατάλληλο ομοιοπαθητικό φάρμακο για την περίπτωση σας.

ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ-ΟΛΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ

No comments:

Post a Comment

Videos