Thursday, May 18, 2017

Ελάχιστα Επεμβατικές Τεχνικές


Ο όρος “ελάχιστα επεμβατική τεχνική“ χρησιμοποιείται για να περιγράψουμε μια χειρουργική τεχνική με μικρής έκτασης τομές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μικρότερη διάνοιξη και αποκόλληση μυών, με αποτέλεσμα γρηγορότερη κινητοποίηση και λιγότερους μετεγχειρητικούς πόνους.


Οι συνηθέστερα χρησιμοποιούμενες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές στη σπονδυλική στήλη περιλαμβάνουν:

  • Τη μικροδισκεκτομή
  • Τη διαδερμική οπισθοπλάγια σπονδυλοδεσία
  • Τη διαδερμική σπονδυλοδεσία 360ο. Όπως ακριβώς και η οπισθοπλάγια σπονδυλοδεσία αλλά διενεργείται ακόμα μία μικρή τομή για την τοποθέτηση του μεσοσπονδυλίου κλωβού
  • Την κυφοπλαστική-σπονδυλοπλαστική
  • Την αυχενική τρηματεκτομή.


Η απώλεια αίματος είναι ελάχιστη (10-20cc) και ο χρόνος διάρκειας του χειρουργείου κυμαίνεται από 45 έως και 120 λεπτά της ώρας, ανάλογα με την πάθηση και το είδος της μεθόδου. Οι ασθενείς κινητοποιούνται μετά από μερικές ώρες ή την επομένη ημέρα (ανάλογα την περίπτωση) και στη συνέχεια λαμβάνουν εξιτήριο.
Τέλος θα πρέπει να τονιστεί ότι οι ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι αποτελούν ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα του χειρουργού σπονδυλικής στήλης. Όμως, όπως σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις όλων των ειδικοτήτων, είναι κρίσιμης σημασίας να τίθενται και οι κατάλληλες ενδείξεις έτσι ώστε η θεραπεία να είναι εντελώς εξατομικευμένη. Μόνο τότε το αποτέλεσμα θα είναι το επιθυμητό, δηλαδή η βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ - ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
Επιμελητής νευροχειρουργικής 417 ΝΙΜΤΣ
Επιστημονικός Συνεργάτης “ΙΑΣΩ GENERAL”

No comments:

Post a Comment

Videos