Monday, April 3, 2017

Η Ειδικότητα της Νευροχειρουργικής

Η Νευροχειρουργική ειδικότητα αποτελεί μεν μία άγνωστη έννοια στο ευρύ κοινό, όμως με πολλές εφαρμογές. Αντικείμενό της αποτελεί η αντιμετώπιση των παθήσεων του εγκεφάλου, της σπονδυλικής στήλης, του νωτιαίου μυελού και των περιφερικών νεύρων.

Πιο συγκεκριμένα διαγιγνώσκει και θεραπεύει όγκους, ανευρύσματα ή άλλες αγγειακές δυσπλασίες, αιμορραγίες του εγκεφάλου ομοίως, αντίστοιχα της σπονδυλικής στήλης καιθώς και δισκοπάθειες, σπονδυλοαρθρίτιδες.

Η επιστήμη της νευροχειρουργικής έχει επιτύχει τα τελευταία έτη να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των συντηρητικών μεθόδων και των ανοικτών(κλασικών) χειρουργικών επεμβάσεων. Οι ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι αντιμετωπίζουν προβλήματα χρόνιου πόνου τόσο στην κεφαλή και την σπονδυλική στήλη, όσο και στο λοιπό σώμα, αρκεί να υπάρχουν ενδείξεις.

Παθήσεις όπως ημικρανίες, ινιακές κεφαλαλγίες, οσφυαλγίες, αυχεναλγίες(πόνοι στον αυχένα), νευραλγίες τριδύμου, μπορούν ν΄αντιμετωπιστούν με διαδερμικές προσεγγίσεις(δηλ. χωρίς ανοικτή τομή) με τα όσα πλεονεκτήματα αυτό συνεπάγεται:

  • λιγότερη νοσηρότητα
  • μικρός χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο κλπ.


Έχοντας πραγματοποιήσει και μελετήσει την εφαρμογή αυτών των μεθόδων, ο υπογράφων τις υποστηρίζει ενθέρμως, αρκεί να υπάρχουν οι πρέπουσες ενδείξεις.

Οι ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι αναδεικνύονται αρκούντος αποτελεσματικές διά:

  • Ημικρανίες
  • Κεφαλαλγίες ινιακές(ειδικά όταν συνδυάζονται με αυχεναλγίες)
  • Οσφυαλγίες
  • Ισχιαλγίες
  • Αυχεναλγίες


Ένα ξεχωριστό τμήμα της Νευροχειρουργικής αποτελούν οι παθήσεις των περιφερικών νεύρων(σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα -μέσο νεύρο-, ωλένια νευρίτιδα, συμπίεση μηριαίου νεύρου κα) οι οποίες, αν και υποβαθμισμένες, αποτελούν και συχνό πρόβλημα αλλά λόγω υποεκτίμησης, έχουν οδηγήσει σε λάθους χειρουργικούς χειρισμούς.

Το συμπέρασμα αυτό με έχει οδηγήσει στην διαπίστωση ότι χρειάζεται ενδελεχής μελέτη ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη αποτελεσματικότητα όταν προτείνεται μία συγκεκριμένη θεραπευτική μέθοδος.

ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Συνεργάτης Ευρωκλινικής Αθηνών

No comments:

Post a Comment

Videos