Thursday, April 13, 2017

Νέα κοχλιωτά εμφυτεύματα τιτανίου στην κοτύλη και στην γνάθο

Nέας γενιάς βιοενσωματούμενες κοχλιωτές κοτυλιαίες προθέσεις παρόμοιες με τα πολύ επιτυχημένα κοχλιωτά εμφυτεύματα τιτανίου στην γνάθο !

Στην γνάθο για αντικατάσταση φθαρμένων δοντιών δοκιμάσθηκαν στο παρελθόν διάφορα εμφυτεύματα από χρώμιο, κοβάλτιο, βιτάλιο, κεραμικό κ.λ.π. με “Prees Fit” ή κοχλιωτή στερέωση.

Από την δεκαετία του 1970 έως σήμερα καθιερώθηκε η χρήση μόνον των κοχλιωτών οδοντικών εμφυτευμάτων τιτανίου γιατί έδειξαν την καλύτερη δυνατή μόνιμη βιοενσωμάτωση και σταθεροποίηση διότι εκτός από την κοχλίωση διαθέτουν μεγαλύτερη βιοεμφυτεύσιμη επιφάνεια σε σχέση με τα Press Fit υλικά ίδιας διαμέτρου.

Το ίδιο και στην άρθρωση του ισχίου, που το οστικό υπόστρωμα στην κοτύλη προσομοιάζει με αυτό της περιοχής που παραμένει μετά την αφαίρεση ενός φθαρμένου δοντιού στην γνάθο, τα νέας γενιάς κοχλιωτά κοτυλιαία εμφυτεύματα από τιτάνιο τύπου Zweymuller με λεπτά πτερύγια και τραχεία επιφάνεια έδειξαν άριστα αποτελέσματα διεθνώς όπως και στους ασθενείς μας στο Ιατρικό Ψυχικού.

Στο ισχίο δυστυχώς άργησαν να καθιερωθούν τα νέα αυτά κοχλιωτά εμφυτεύματα τιτανίου γιατί οι ορθοπεδικοί χειρουργοί εδώ και διεθνώς επηρεάσθηκαν από την αποτυχία που είχαν οι παλιές με παρόμοιο σχήμα με τις νέας γενιάς σκληρές και ανελεστικές κοτυλιαίες προθέσεις τύπου Mittelmeiyer, Link, PCA κ.λ.π., που χρησιμοποιήθηκαν την δεκαετία του 1980 κυρίως, που είχαν λεία επιφάνεια και μηχανική μόνο στήριξη χωρίς δυνατότητα ανάπτυξης νέου οστού (osseointegration) περιπροθετικά.

Όμως χάρις στον διάσημο καθηγητή της Βιέννης Zweymuller πολλοί ορθοπεδικοί χειρουργοί ισχίου διεθνώς και κυρίως όσοι είχαμε την τύχη να μαθητεύσουμε κοντά του γίναμε γνώστες των σημαντικών δυνατοτήτων των νέων αυτών κοχλιωτών κοτυλιαίων εμφυτευμάτων που σχεδόν καμία σχέση δεν έχουν με τα αντίστοιχα παλαιά.

Tώρα και σε συνέχεια των καταπληκτικών αποτελεσμάτων της οστικής βιοενσωμάτωσης της κοχλιωτής κοτυλιαίας πρόθεσης Zweymuller στο ισχίο οι μεγαλύτερες εταιρείες διεθνώς κατασκευάζουν και διαθέτουν νέας γενιάς παραπλήσια κοχλιωτά εμφυτεύματα όπως π.χ. η Smith & Nephew και η Zimmer στην Αμερική και οι Aesculap, Lima, Permedica, ImplantCast κ.λ.π. στην Ευρώπη τα περισσότερα εκ των οποίων αρχίσαμε να τα εφαρμόζουμε με επιτυχία και στους ασθενείς μας αποφεύγοντας χρήση βιδών ή οστικού ακρυλικού πολυμερούς (οστικού τσιμέντου) στις αρθροπλαστικές ισχίου.

Τα αποτελέσματα είναι άριστα και απόλυτα συγκρίσιμα με αυτά των λίαν επιτυχημένων οδοντικών κοχλιωτών εμφυτευμάτων τιτανίου τόσο στις απλές περιπτώσεις όσο και στις περιπτώσεις συγγενούς δυσπλασίας ή χαμηλού εξαρθρήματος ισχίου ή σε περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας επί εδάφους οστικής νέκρωσης ή άλλων παθήσεων.

Ιδιαίτερα αν οι ως άνω κοχλιωτές κοτυλιαίες προθέσεις τιτανίου συνδυαστούν με ανάλογους αντιστροφικούς σφηνοειδείς στειλεούς αρθροπλαστικής τιτανίου ορθογώνιας διατομής στον μηρό επίσης με δυνατότητα μόνιμης περιπροθετικής οστεογένεσης η φόρτιση του σκέλους με πλήρη φόρτιση είναι άμεση και το αποτέλεσμα μακροχρόνιο. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η κάλυψη με οστό περιπροθετικά των κοχλιωτών εμφυτευμάτων τιτανίου χωρίς δημιουργία οστικού κενού σε αντίθεση με την χρήση ακρυλικού πολυμερούς που αφήνει περιπροθετική αδρανή περιοχή περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο λοιμώξεων. Πέριξ των γναθικών κοχλιωτών εμφυτευμάτων τιτανίου παρόλο που η στοματική κοιλότητα δεν είναι μια αποστειρωμένη περιοχή σπάνια προκαλούνται λοιμώξεις.

Στην κλινική μας για τα εμφυτεύματα αυτά χρησιμοποιούμε την νέα ελάχιστης επεμβατικότητας στους ιστούς, αγγεία και νεύρα τεχνική, την λεγόμενη A.L.M.I.S. ( Antero-Lateral Minimally Invasive Surgery). Η τροποποιημένη αυτή τεχνική μας που την παρουσιάσαμε σε Ευρώπη κα Αμερική έχει καθιερωθεί στο Master Techniques in Οrthopaedic Surgery και ως “Mayo Limited- Minimal Anterior, USA”.

Η εργώδης και συνήθως πολύ επιβαρυντική για τον ασθενή και τον χειρουργό διαδικασία αφαίρεσης σπασμένων βιδών από το οστό της λεκάνης ή των υπολειμάτων οστικού ακρυλικού πολυμερούς σε περιπτώσεις σηπτικής ή μηχανικής χαλάρωσης σε μη κοχλιωτού τύπου προθέσεις με χρήση βιδών ή οστικού τσιμέντου (ακρυλικού πολυμερούς) αποφεύγεται.

Η μη χρήση βιδών ή ακρυλικού πολυμερούς στις κοχλιωτές κοτυλιαίες προθέσεις τιτανίου καθιστά εύκολη την διαδικασία αναθεώρησης στις πολύ σπάνιες περιπτώσεις χαλάρωσης και αφήνει άθικτο αρκετό υγιές περιπροθετικό οστό για τοποθέτηση μιας νέας κοχλιωτής πρόθεσης τιτανίου. Εξ άλλου για την τοποθέτηση μιας νέας γενιάς κοχλιωτής πρόθεσης δεν απαιτείται πλήρης κάλυψη και σημαντική αφαίρεση οστού σε βάθος και περίμετρο γιατί η στερέωση ενισχύεται από τα πτερύγια περιμετρικά.

Σε σπάνια περίπτωση περιπροθετικής λοίμωξης, αν το εμφύτευμα είναι σταθερό, το αποτέλεσμα είναι συνήθως ικανοποιητικό με καθαρισμό, αφαίρεση και αλλαγή μόνον του «insert» και ανάλογη αντιβιοτική αγωγή ενώ σε αρθροπλαστική με χρήση ακρυλικού πολυμερούς ή βιδών η αφαίρεση – συνήθως πολύ εργώδης και επικίνδυνη – όλων των υλικών είναι απαραίτητη γιατί υπάρχει κενό αιμάτωσης πέριξ των εμφυτευμάτων και νεκρωμένη περιοχή και δεν μπορούν να φθάσουν σε αυτά τα σημεία τα αντιβιοτικά σε ικανοποιητικές συγκεντρώσεις λόγω κακής αιμάτωσης !

Τα κοχλιωτά εμφυτεύματα τιτανίου με επιφάνεια που ευοδώνει την περιπροθετική οστεογένεση στην γνάθο και στην κοτύλη φαίνεται ότι λύνουν οριστικά το θέμα της διάρκειας των εμφυτευμάτων σε αυτές τις δύσκολες και υπερβολικά φορτιζόμενες οστικές περιοχές και ελαττώνουν σημαντικά την πιθανότητα μηχανικής ή σηπτικής χαλάρωσης ! Καμία σχέση δεν έχουν με τις παλιές αποτυχημένες βιδωτές κοτυλιαίες προθέσεις πλην την παραπλήσιας ακτινολογικής απεικόνισης !!!

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΙΣΧΙΟΥ - ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Διευθυντής Ορθοπεδικού Τμήματος Ιατρικού Ψυχικού Επιστημονικό ς συνεργάτης Ιατρικού Αθηνών

No comments:

Post a Comment

Videos