Thursday, April 20, 2017

Ογκολογία εγκεφάλου

Κρανιοτομία και εξαίρεση του όγκου (απεικονιστικά, λειτουργικά, ανατομικά δεδομένα) 

Ο όγκος εγκεφάλου αποτελεί πάθηση, η οποία προκαλείται εξαιτίας της υπερπαραγωγής κυττάρων του εγκεφάλου. Όγκοι μπορεί να εμφανιστούν στο περίβλημα του εγκεφάλου, λόγω της ανεξέλεγκτης κυτταρικής παραγωγής, αλλά να προκληθούν κιόλας, εξαιτίας της μεταφοράς κυττάρων από άλλα όργανα του σώματος μέσω του αίματος, διαδικασία που ονομάζεται μετάσταση.

Ο όγκος εγκεφάλου μπορεί να είναι είτε καλοήθης είτε κακοήθης. Στην πρώτη περίπτωση έχει αργή ανάπτυξη και δεν εισχωρεί στον εγκέφαλο, ενώ στην δεύτερη περίπτωση, η ανάπτυξή του είναι γρήγορη και εισχωρεί στις εγκεφαλικές περιοχές. Κατά την κακοήθεια, ο όγκος πρέπει να αφαιρεθεί άμεσα, διότι όσο πιο γρήγορα επιτελεσθεί η αφαίρεση, τόσο λιγότερη είναι η επίπτωση της κυτταρικής κακοήθειας.

Και στις δύο περιπτώσεις πάντως πρέπει να υπάρξει δράση, διότι η ύπαρξή τους απειλεί την υγεία του πάσχοντος σε επικίνδυνο βαθμό. Συνήθη συμπτώματα που προκαλεί ο όγκος στο κεφάλι, είναι οι έντονες ζαλάδες, η έντονη δυσκολία κατά το βάδισμα, η τάση για εμετούς, η αλλαγή της προσωπικότητας, η σύγχυση, το μούδιασμα σε χέρια ή πόδια, η θολωμένη όραση, ο κρίσεις επιληψίας, αλλά και οι ενδοκρινικές διαταραχές.
Βασικοί λόγοι πρόκλησής τους, είναι η υπερέκθεση σε συγκεκριμένη μορφή ακτινοβολίας, η αλλοίωση του DNA, αλλά και η μετάσταση κυττάρων  του όγκου που βρίσκεται σε άλλο μέρος του σώματος, προς τον εγκέφαλο. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις η ανάπτυξη όγκων μπορεί να είναι και κληρονομική.

Από την στιγμή που οι όγκοι δεν είναι προσπελάσιμοι χειρουργικά τότε έχουμε την εναλλακτική αντιμετώπισή του γ - Knife για την οποία συνεργάζονται ιατροί προερχόμενοι από ένα σύνολο ειδικοτήτων. Για την διαδικασία της εγχείρησης αλλά και της μετέπειτα αποκατάστασης, είναι απαραίτητη η σύμπραξη, Νευροχειρουργού, Νευρολόγου, Ογκολόγου, Ακτινοθεραπευτή αλλά και Ψυχολόγου, και ο συντονισμός της διαδικασίας γίνεται  απαραίτητα από τον νευροχειρουργό. 

Η εφαρμογή της μεθόδου Gamma Knife, έχει προσφέρει σε μεγάλο αριθμό πασχόντων λύση για τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν εξαιτίας του όγκου στο κεφάλι, προσφέροντας τους ταχεία αποκατάσταση, αφού δεν χρησιμοποιείται νυστέρι. Η εφαρμογή στέκεται ικανή να προσφέρει ακόμη και πλήρη ίαση σε περιπτώσεις ασθενών, εξασφαλίζοντάς τους ένα καλό επίπεδο διαβίωσης.

ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

No comments:

Post a Comment

Videos