Monday, March 20, 2017

ΜΙΚΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΝΔΟΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΣΗΡΑΓΓΩΔΩΝ ΑΓΓΕΙΩΜΑΤΩΝ

Κατά τη διάρκεια της 10ετίας 1993-2003 χειρουργήθηκαν 16 ασθενείς με  σηραγγώδες αγγείωμα: στελέχους-θαλάμου 1, βασικών γαγγλίων 3, κροταφικά 5 εκ των οποίων σε έναν ασθενή βρέθηκε συνυπάρχον ανεύρυσμα εγκεφάλου, μετωπιαία 4 και εν τω βάθει βρεγματικά 3.  Τα 9 εμφανίστηκαν με οξεία αιμορραγία, τα 4 με επιληπτικές κρίσεις και 3 με επαναιμορραγία. Η διάγνωση τέθηκε με αξονική και μαγνητική τομογραφία και σε όλες τις περιπτώσεις η αγγειογραφία ήταν αρνητική. Σε όλα η εκτομή ήταν ολική. Η παρακολούθηση διήρκεσε από 2-5 έτη.


Τυχόν βαρεία κλινική εμφάνιση δεν επηρέασε την επιλογή της χειρουργικής αντιμετώπισης. Υπήρξε κλινική βελτίωση σε 10 περιπτώσεις, ενώ σε 2 το νευρολογικό έλλειμμα παρέμεινε σταθερό. Οι επιληπτικές κρίσεις υφέθηκαν  και στις 4 περιπτώσεις.  Δεν υπήρξε νευρολογική επιδείνωση ή θάνατος.


Τα  θετικά αποτελέσματα της σειράς μας  συνηγορούν υπέρ της ολικής εξαίρεσης της βλάβης σε συμπτωματικούς ασθενείς, ακόμη και σε περιπτώσεις βλάβης στο στέλεχος και τα βασικά γάγγλια. Τονίζεται η σχολαστική διερεύνηση  και υποψία σε αιματώματα εγκεφάλου τα οποία χαρακτηρίζονται «υπερτασικής αιτιολογίας».

ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
Επιμελητής Α' Νοσοκομείου ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ
Μετεκπαιδευθείς στην Μεγάλη Βρετανία

No comments:

Post a Comment

Videos