Wednesday, October 26, 2016

ΜΟΝΟΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ

Το γόνατο με οστεοαρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη ζωή του ατόμου που πάσχει, περιορίζοντας τη κινητικότητά  του με δυσμενείς συνέπειες για την γενικότερη υγεία του.
Συχνά η οστεοαρθρίτιδα εμφανίζεται σε μια μόνο περιοχή της άρθρωσης (συνήθως στην εσωτερική πλευρά), δίχως να υπάρχουν σοβαρές αλλοιώσεις στην υπόλοιπη άρθρωση.
Μέχρι πρόσφατα στις περιπτώσεις αυτές γινόταν χειρουργική αντικατάσταση ολόκληρης της άρθρωσης  δηλαδή η λεγόμενη ολική αρθροπλαστική του γόνατος, θυσιάζοντας με τον τρόπο αυτό τα μη προσβεβλημένα τμήματα της άρθρωσης, τους μηνίσκους, τον πρόσθιο και οπίσθιο χιαστό σύνδεσμο.

Η βελτίωση των διαγνωστικών μεθόδων όπως η μαγνητική τομογραφία βοήθησε τον  Ορθοπαιδικό στη καλύτερη κατανόηση του προβλήματος του γόνατος, αξιολογώντας την κατάσταση των αρθρικών χόνδρων, μηνίσκων και των συνδέσμων με μεγάλη λεπτομέρεια.
Η ακριβέστερη διάγνωση οδήγησε στο σωστότερο προεγχειρητικό σχεδιασμό καθώς και στην ανάπτυξη νέων χειρουργικών μεθόδων και υλικών.
Μία από τις σημαντικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων στη χειρουργική του γόνατος αποτελεί η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική της άρθρωσης. Ο τύπος αυτός της αρθροπλαστικής είναι λιγότερο επεμβατικός σε σύγκριση με την ολική αρθροπλαστική διότι αντικαθιστά μόνον το πάσχον τμήμα του γόνατος  που εμφανίζει οστεοαρθρίτιδα και όχι ολόκληρη την άρθρωση.

Ο κύριος λόγος της αντικατάστασης ενός τμήματος της άρθρωσης που πάσχει, αποτελεί η αναχαίτιση της τριβής ανάμεσα σε οστά που δεν καλύπτονται πια από χόνδρο λόγω  της εστιακής  οστεοαρθριτικής φθοράς τους και προκαλούν έντονο πόνο στον άνθρωπο.
Τα εμφυτεύματα τιτανίου που εφαρμόζονται στη πάσχουσα περιοχή παρέχουν λείες επιφάνειες οι οποίες κινούνται με άνεση δίχως να προκαλείται πόνος και έτσι το άτομο αναλαμβάνει ξανά δραστηριότητες που πιθανόν να είχε εγκαταλείψει λόγω της έντονης συμπτωματολογίας.

Η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι της ολικής αρθροπλαστικής της άρθρωσης του γόνατος και αυτά είναι:
• μικρό χειρουργικό τραύμα, ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος 
• δεν χρειάζεται μετάγγιση αίματος
• έχει μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης λοίμωξης
• η πιθανότητα εμφάνισης θρομβοεμβολικού επεισοδίου είναι μικρότερη διότι δεν γίνεται μεγάλος χειρουργικός τραυματισμός του γόνατος
• μικρότερος χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο

Διατηρώντας τον πρόσθιο και τον οπίσθιο χιαστό σύνδεσμο, τον μηνίσκο καθώς και  τα υγιή τμήματα της άρθρωσης, η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική θεωρείται ότι διατηρεί τη φυσιολογική κινητική και κινηματική του γόνατος γεγονός που βελτιώνει την αίσθηση της κίνησης της άρθρωσης και ελαττώνει σημαντικά την περίοδο αποκατάστασης του ασθενούς δίνοντας του την δυνατότητα για γρήγορη επιστροφή στις καθημερινές και επαγγελματικές δραστηριότητες. 

Ο ασθενής φορτίζει το σκέλος άμεσα μετά το χειρουργείο, αρχικά με υποβοήθηση και γρήγορα δίχως αυτή καθώς και η παραμονή του στο Νοσοκομείο δε ξεπερνά τις 2 ημέρες.
Η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική αποτελεί σήμερα μια τεκμηριωμένη χειρουργική επιλογή η οποία περιλαμβάνεται στη φαρέτρα της θεραπευτικής αντιμετώπισης της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος  παγκοσμίως σε νεώτερους αλλά και μεγάλους ασθενείς. 

Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Μετεκπαιδευθείς με υποτροφία του Πανεπιστημίου Ruprecht- Karls University 
Heidelberg, Germany και εξειδικευθείς στη χειρουργική του γόνατος και του άκρου ποδός στο Center for Knee and Foot Surgery ATOS CLINIC HEIDELBERG.
Συνεργάτης του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου, Θεσσαλονίκη και του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Μαρούσι. 

No comments:

Post a Comment

Videos