Monday, October 24, 2016

Βουβωνοκηλη

Η συχνότερη μορφή κήλης
Συμπτώματα: παρουσία διογκώσεως ή/και άλγους στην περιοχή.

Θεραπεία
Ανάταξη της κήλης και πλαστική με τοποθέτηση πλέγματος υπό τοπική αναισθησία.

ΝΕΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΤΑΣΗΣ ΒΟΥΒΩΝΟΚΗΛΗΣ ΜΕ ΦΥΣΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟ (ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΙΣΤΟΥΣ) ΧΩΡΙΣ ΞΕΝΑ ΣΩΜΑΤΑ, ΧΩΡΙΣ ΠΛΕΓΜΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΑΣΗ.
Η αποκατασταση της βουβωνοκληλης περασε απο χιλια κυματα, απο τις παλιες τεχνικες πλαστικης "με ταση", οι οποιες πονουσαν και ειχαν μεγαλα ποσοστα επενεμφανισης. Στη συνεχεια εμφανιστηκαν τα πλεγματα, τα οποια δεν προκαλουσαν ταση και ειχαν χαμηλο ποσοστο επανεμφανισης της νοσου.

Παρ΄ολα αυτα τα πλεγματα δεν ειναι τιποτα αλλο απο κομματια υφασματος (κατασκευασμενα απο διαφορων τυπων ινες - κλωστες). Περα απο το οτι ειναι λογικο να μη θελει κανεις να εχει στο σωμα του ενα κομματι υφασματος, η αληθεια ειναι οτι οι μακροπροθεσμες συνεπειες των ξενων αυτων σωματων στον οργανισμο δεν εχουν μελετηθει ακομη.

Αυτος ειναι και ενας απο τους λογους για τους οποιους η χρηση πλεγματος αποφευγεται σε παιδια και γενικοτερα σε ασθενεις κατω των 20 ετων.

Φαινεται οτι μια ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ εχει φτασει με μια πλαστικη που ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΞΕΝΑ ΣΩΜΑΤΑ, τα δε ραμματα που χρησιμοποιουνται ειναι απορροφησιμα , ενω ταυτοχρονα αποφευγεται και η ταση που υπηρχε στις παλαιου τυπου μεθοδους. Η μεθοδος χρησιμοποιοει του ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΙΣΤΟΥΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΗ, με καταλληλη μετατοπιση αυτων.

Η τεχνικη μπορει να εφαρμοστει και με τοπικη αναισθησια, τα αποτελεσματα αναδεικνυονται ως εξαιρετικα, με ελαχιστα ποσοστα υποτροπης, ενω ο ασθενης μπορει να παει στο σπιτι ακομη και την ιδια ημερα, να οδηγησει την επομενη ημερα και να παει σε δουλεια γραφειου τη δευτερη ημερα. Το κοστος ειναι χαμηλοτερο και στο τελος (μακροπροθεσμα) ΔΕΝ ΑΠΟΜΕΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΞΕΝΟ ΣΩΜΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΗ.

Η μεθοδος πρωτοεμφανιστηκε μολις το 2001 και πλεον εχει υποβληθει σε εγκυρη ερευνητικη μεθοδολογια με αριθμο κλινικης μελετης:
Trial registration number: www.clinicaltrials.gov # NCT01237470 και εχει αποδειχθει η αποτελεσματικοτητα της αφου απο το ΜΑΪΟ ΤΟΥ 2012 εχει εγκριθει, αναγνωριστει και δημοσιευτει στο εγκριτο παγκοσμιο περιοδικο χειροργικης (WORLD JOURNAL OF SURGERY)

World J Surg. 2012 May; 36(5): 984–992.
Published online 2012 March 3. doi:  10.1007/s00268-012-1508-1
Desarda Versus Lichtenstein Technique for Primary Inguinal Hernia Treatment: 3-Year Results of a Randomized Clinical Trial
Jacek Szopinski, Stanislaw Dabrowiecki, Stanislaw Pierscinski, Marek Jackowski, Maciej Jaworski, and Zbigniew Szuflet.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

No comments:

Post a Comment

Videos