Thursday, January 12, 2017

Η ΝΕΑ ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΓΟΝΑΤΟΣ ΜΕ ΕΤΟΙΜΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΟ ΕΚΜΑΓΕΙΟ

(Αντί της διεγχειρητικής υπολογιστικής ή «ρομποτικής» υποβοήθησης) 

Λόγω των προβλημάτων και των επιπλοκών που έχουν εμφανίσει τα λεγόμενα διεγχειρητικά «ρομποτικά» συστήματα αρθροπλαστικής γόνατος όπως αυτές αναφέρονται στην διεθνή βιβλιογραφία, εφαρμόζουμε στους ασθενείς μας τις νέες, σύγχρονες, δοκιμασμένες και αξιόπιστες διεθνώς αρθροπλαστικές γόνατος τύπου επιφανείας με διατήρηση του οπίσθιου χιαστού και ιγνυακού τένοντα για καλύτερη σταθερότητα και ιδιοδεκτικότητα, ακόμη και σε πολύ κατεστραμμένα γόνατα, με ανθεκτικά για όλη την υπόλοιπη ζωή του  ασθενούς εμφυτεύματα και με ή χωρίς βιολογική ενσωμάτωση τιτανίου όπως γίνεται στα καλύτερα σύγχρονα ειδικά ορθοπεδικά κέντρα του εξωτερικού.

Αντί της διεγχειρητικής «Ρομποτικής» με χρήση βιδών στα οστά για στερέωση των Computers κατά την διάρκεια της επέμβασης, στον χειρουργημένο και αναισθητοποιημένο ασθενή, αρχίσαμε από τους πρώτους στην Ελλάδα να εφαρμόζουμε στην Κλινική μας, κυρίως σε δύσκολες περιπτώσεις ή σε νέους ασθενείς, με άριστα μέχρι τώρα αποτελέσματα, την υπερσύγχρονη νέα αρθροπλαστική γόνατος με έτοιμο εξατομικευμένο εκμαγείο, με πολύ μικρή τομή και ελάχιστη επεμβατική διαδικασία. 

Τα υπερσύγχρονα Computerς ή τα Ρομπότς του εργοστασίου μας στέλνουν έτοιμο το εμφύτευμα αλλά και το διεγχειρητικό εκμαγείο της πρόθεσης που είναι εξατομικευμένο με μεγάλη ακρίβεια για την κάθε μία ξεχωριστή περίπτωση και για τον κάθε έναν ξεχωριστά ασθενή. Έτσι, δεν απαιτείται η χρησιμοποίηση πολύπλοκων «ρομπότς» στον ασθενή κατά την διάρκεια της επέμβασης! 

Αυτή είναι όπως φαίνεται η καλύτερη «ρομποτική», η προεγχειρητική, και η αρθροπλαστική γόνατος του μέλλοντος και όχι η διαφημιζόμενη μέχρι τώρα διεγχειρητική «ρομποτική» !  Η μέχρι τώρα λεγόμενη διεγχειρητική «ρομποτική» στις αρθροπλαστικές δεν χρησιμοποιείται στα περισσότερα κέντρα διεθνώς γιατί όπως μπορείτε να δείτε και στο διαδικτυακό άρθρο μου «Η πλάνη της ρομποτικής αρθροπλαστικής» ήτοι στο  http://roboticarthroplasty-gr.blogspot.com/ έχει προκαλέσει πολλές επιπλοκές και προκαλεί περισσότερα προβλήματα σε σχέση με όσα δύναται να επιλύσει, παρά του ότι άλλα είδη ρομποτικής χειρουργικής έχουν δείξει πολύ καλά αποτελέσματα σε άλλες περιπτώσεις όπως στον καρκίνο του προστάτη κ.λ.π.  Επίσης δεν έχει την δυνατότητα να διορθώσει το μυϊκό σύστημα πέριξ του γόνατος ούτε έχει την δυνατότητα εγχειρητικών τομών όπως σε άλλες ειδικότητες όπως στην γενική χειρουργική, γυναικολογία και ουρολογία.  

Με τις νέες μεθόδους που εμείς εφαρμόζουμε στις αρθροπλαστικές γόνατος επιτυγχάνουμε, με πιο απλό, πιο ασφαλή αλλά και πιο ακριβή τρόπο, πλήρη διόρθωση του μηχανικού άξονα του σκέλους και ρύθμιση του εκτατικού μηχανισμού του γόνατος και των μυών, χωρίς να παρατείνουμε την επέμβαση και την αναισθησία για την εγκατάσταση τέτοιων πολύπλοκων συστημάτων. Αυτά τα αναφέρω γιατί κάποιοι συνάδελφοι και στην Ελλάδα φαίνεται ότι υπόσχονται τα πάντα.. στους ασθενείς λέγοντας ότι τους κάνουν «ρομποτική» αρθροπλαστική χωρίς όμως να τους εξηγούν περί τίνος ακριβώς πρόκειται. Δυστυχώς πολλοί ασθενείς παραπλανώνται, τα πιθανά όμως άσχημα αποτελέσματα θα φανούν στο μέλλον.

Επιτυγχάνουμε συνήθως άριστο αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας συμπληρωματικά και την δική μας τεχνική διεγχειρητικής αξονομέτρησης του σκέλους, με κλινική ή διεγχειρητική ακτινοσκοπική σήμανση της μηριαίας κεφαλής και του μηχανικού άξονα του σκέλους.  Διατηρούμε συνήθως τον οπίσθιο χιαστό συνδέσμο και τον ιγνυακό τένοντα για καλύτερη ιδιοδεκτικότητα, καλύτερο έλεγχο του γόνατος κατά την βάδιση αλλά και αποφόρτιση του εκτατικού μηχανισμού, καθώς επίσης χρησιμοποιούμε για την επέμβαση μικρή αλλά προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κάθε ασθενούς τομή δέρματος ελαχιστοποιώντας την κάκωση του τετρακεφάλου και των λοιπών ανατομικών στοιχείων, χρησιμοποιώντας στις πολύ δύσκολες περιπτώσεις βελτιωμένα εργαλεία μικρής επεμβατικότητας. Σημασία δεν έχει μόνον η τεχνική αλλά κυρίως ο γιατρός που ξέρει να εφαρμόζει σωστά την κάθε τεχνική ! Με τις σύγχρονες τεχνικές μας στις αρθροπλαστικές γόνατος, η επέμβαση είναι πιο ακίνδυνη από ότι παλιότερα και διαρκεί όσον αφορά τον κυρίως χρόνο της λιγότερο από μία ώρα και δεν γίνεται γενική αναισθησία (συνήθως γίνεται με ενδο-ραχιαία αναισθησία και ο ασθενής ακούει μουσική κατά την διάρκεια της επέμβασης). Οι περισσότεροι ασθενείς δύνανται να περπατήσουν με πλήρη φόρτιση του σκέλους σε 2-3 ώρες μετά την επέμβαση. Επίσης σε 2 ημέρες μπορούν να δοκιμάσουν το ανέβασμα ή κατέβασμα κλίμακος (σε σκαλιά) γιατί ο τετρακέφαλος μυς τραυματίζεται πολύ λιγότερο από ότι με τις παλιότερες τεχνικές. Στους πιο νέους ασθενείς συνιστούμε, σε περιπτώσεις αρχόμενης οστεοαρθρίτιδας, καταρχάς συντηρητική αγωγή ήτοι αδυνάτισμα, ειδικές ασκήσεις ενδυνάμωσης του μυϊκού συστήματος πέριξ του γόνατος και του μηρού, κυρίως του τετρακεφάλου, των γλουτιαίων μυών και του τείνοντα την (πλατεία περιτονία) λαγονομκημιαία ταινία, δηλαδή των αντιραιβοποιητικών μυών  του γόνατος.  Επίσης ανάλογα με την κάθε περίπτωση, συνιστούμε φυσικοθεραπεία, λουτροθεραπεία, ειδικές ασκήσεις σε πισίνα, βάδιση με αντικραδασμικά πέλματα, αποφυγή άρσεως βάρους, ειδική φαρμακευτική αγωγή κ.λ.π. Ανάλογα με την βαρύτητα και την εντόπιση της βλάβης του γόνατος εφαρμόζουμε, ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια της οστεοαρθρίτιδας, όλες τις σύγχρονες τεχνικές ήτοι αρθροσκοπική χειρουργική, χονδρομεταμόσχευση, ειδικές οστεοτομίες για διόρθωση του μηχανικού άξονα του σκέλους, ευθυγράμμιση του εκτατικού μηχανισμού και ειδικές επεμβάσεις για χονδροπάθεια επιγονατίδος.

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΙΣΧΙΟΥ - ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Διευθυντής Ορθοπεδικού Τμήματος Ιατρικού Ψυχικού Επιστημονικό ς συνεργάτης Ιατρικού Αθηνών

No comments:

Post a Comment

Videos