Tuesday, December 6, 2016

Αιμορροϊδοπαθεια του δακτυλιου

Η αιμορροϊδοπάθεια του δακτυλίου είναι η συχνότερη πάθηση της περιοχής του πρωκτού.

Χωρίς αντιμετώπιση, οι αιμορροΐδες, αποτελούν την αιτία δυσάρεστων ενοχλημάτων, κακής τοπικής υγιεινής και σε σπανιότερες περιπτώσεις μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές.

Η συχνότητα εμφάνισης αιμορροΐδων αυξάνει σε καταστάσεις όπου παρατηρούνται αυξημένες πιέσεις στην κοιλιακή χώρα (εγκυμοσύνη, παχυσαρκία, δυσκοιλιότητα, χρόνιος βήχας, άρση βαρών), όπως επίσης σε άτομα που καταναλώνουν αλκοόλ, καρυκεύματα και στους καπνιστές.

Η σοβαρότερη επιπλοκή των αιμορροΐδων είναι η αιμορραγία, η οποία συνήθως είναι χρόνια και οδηγεί στην εμφάνιση αναιμίας από έλλειψη σιδήρου, μπορεί όμως σε ακραίες περιπτώσεις να είναι ραγδαία και να οδηγήσει σε επείγουσα νοσηλεία.

Η θρόμβωση των αιμορροΐδων, η οποία συνήθως αφορά μία εξ’ αυτών, είναι μια εξαιρετικά επώδυνη κατάσταση η οποία αντιμετωπίζεται σήμερα φαρμακευτικά μπορεί όμως σε ακραίες περιπτώσεις να χρειαστεί να γίνει διάνοιξη.

Πέραν όμως των επιπλοκών τους, οι αιμορροΐδες, όπως και οι περισσότερες χρόνιες καταστάσεις, υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, λόγω των ενοχλημάτων που προκαλούν (κνησμός, πόνος, ρυπαρότητα) κάτι που τείνει να παραγνωρίζεται από τους περισσότερους ασθενείς.

Η αιμορροϊδοπάθεια της εγκυμοσύνης αλλά κάθε άλλης αιτιολογίας στα αρχικά στάδια (1ου και 2ου βαθμού), μπορεί με την κατάλληλη αντιμετώπιση να υποχωρήσει πλήρως.

Η αντιμετώπιση των αιμορροΐδων 3ου βαθμού είναι χειρουργική. Σήμερα υπάρχει μια πλειάδα χειρουργικών μεθόδων αντιμετώπισης των αιμορροΐδων, αναλόγως της κάθε περίπτωσης οι οποίες αντιμετωπίζουν οριστικά το πρόβλημα.

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ - ΗΠΑΤΟΛΟΓΟΣ
Ειδικός Επεμβατικών Ενδοσκοπήσεων, ERCP, EUS
Επιστημονικός Υπεύθυνος Ενδοσκοπικού Τμήματος Λευκού Σταυρού Αθηνών
Συνεργάτης Ευρωκλινικής Αθηνών Συνεργάτης Ομίλου Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

No comments:

Post a Comment

Videos