Thursday, September 7, 2017

Αυχενική δισκοκήλη, αυχενική σπονδύλωση, μυελοπάθεια

Διενέργεια πρόσθιας αυχενικής μικροδισκεκτομής και σπονδυλοδεσίας με χρήση κλωβών / Διενέργεια οπίσθιας αποσυμπιεστικής πεταλεκτομής.

Η αυχενική δισκοκήλη αποτελεί χειρουργική διαδικασία με σκοπό την αφαίρεση δισκοκήλης μέσω μίας πρόσθιας προσέγγισης (πρόσθια επιφάνεια του λαιμού), για την αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού ή  των νευρικών ριζών και την ανακούφισει του πόνου,της αδυναμίας και του μουδιάσματος. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται πρόσθια αυχενική μικρο δισκεκτομή και επιτρέπει την αφαίρεση του μεσοσπονδυλίου δίσκου. Την ίδια χρονική στιγμή, προκειμένου  να σταθεροποιηθεί το αυχενικό τμήμα τοποθετείται και μόσχευμα. Μπορεί επίσης να γίνει για περισσότερα από ένα επίπεδα της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Όταν οι φαρμακευτικές και άλλες εναλλακτικές θεραπείες δεν επαρκούν ούτε έχουν αποτελεσματικότητα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, τότε χρειάζεται να γίνει χειρουργική επέμβαση. Ο πάσχων για να υποστεί την επέμβαση, τοποθετείται σε ύπτια θέση και μέσω μιας μικρής τομής που πραγματοποιεί ο χειρούργος στην πρόσθια επιφάνεια του αυχένα, τοποθετεί ειδικούς διαστολείς για την απομάκρυνση αγγείων και μυών ώστε να πραγματοποιηθεί η επέμβαση  στον μεσοσπονδύλιο.

Με βασικό εφόδιο μικροχειρουργικά εργαλεία, ο ιατρός αφαιρεί μέρος του δίσκου και με ειδικό τροχό διευρύνει το μεσοσπονδύλιο διάστημα για την απελευθέρωση των νευρικών ριζών. Στο διάστημα του μεσοσπονδυλίου τοποθετείτε κλωβός, ή εναλλακτικά, μπορεί να ληφθεί μόσχευμα από τα οστά της λεκάνης. Ο κλωβός ή το μόσχευμα, τοποθετούνται για την αύξηση της σταθερότητας των σπονδύλων και γενικά της σπονδυλικής στήλης, ενώ απομακρύνει το ενδεχόμενο μετά την εγχείρηση να χρειαστεί ο ασθενής να βάλει κηδεμόνα.

Αν οι αλλοιώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο μεσοσπόνδυλο  δεν είναι σημαντικές, τότε ο χειρούργος, ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί αντί για την τοποθέτηση κλωβού, η μοσχεύματος, να τοποθετήσει τεχνητό δίσκο, για να διατηρηθεί στο σημείο της επέμβασης εύκολη κίνηση.
Πέρα από την εκάστοτε χειρουργική μέθοδο που επιλέγεται, ο χειρούργος ολοκληρώνει την επέμβαση, συγκλίνοντας το χειρουργικό τραύμα κατά στρώματα, με ράμματα τα οποία είναι απορροφήσιμα  από τον οργανισμό για την απόδοση καλύτερου αισθητικού αποτελέσματος.

Συνήθως ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο μετά από μία ημέρα εάν όμως το απαιτεί η περίσταση μπορεί να χρειαστεί να διανυκτερεύσει ακόμη μία- δύο ημέρες, ενώ στην καθημερινή του ζωή μπορεί να επιστρέψει μετά από μία εβδομάδα.

ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

No comments:

Post a Comment

Videos