Friday, February 8, 2019

Σακχαρώδης Διαβήτης

Τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης;
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια ασθένεια, η οποία χαρακτηρίζεται από υπεργλυκαιμία, δηλαδή από αυξημένα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα.

Γιατί ανεβαίνει το σάκχαρο στο αίμα;
Το σάκχαρο στο αίμα ανεβαίνει εξαιτίας της απουσίας ή της μειωμένης δραστικότητας της ινσουλίνης. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη, η οποία παράγεται στο πάγκρεας και είναι υπέυθυνη για τη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.

Σε τι χρησιμεύει η ινσουλίνη
Η ινσουλίνη επιτρέπει στη γλυκόζη να μπεί μέσα στα κύτταρα, έτσι ώστε εκείνα να μπορέσουν να τη χρησιμοποιήσουν για την παραγωγή ενέργειας.Όταν η γλυκόζη δεν μπορεί να μπει στα κύτταρα, είτε γιατί δεν υπάρχει ινσουλίνη, είτε γιατί η ινσουλίνη δεν είναι τόσο δραστική, η γλυκόζη συσσωρεύεται στο αίμα (υπεργλυκαιμία).

Αν αυτό συμβαίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν βλάβες στα αγγεία.

Ποιά είναι τα συμπτώματα του Διαβήτη
Τα πιο χαρακτηριστηκά συμπτώματα του διαβήτη είναι η πολυουρία, η πολυδιψία και η απότομη απώλεια βάρους. Δυστυχώς, τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα είναι ήδη πολύ υψηλά (συνήθως πάνω από 200 mg/dl).

Ποίοι τύποι Διαβήτη υπαρχουν;
Υπάρχουν δύο τύποι διαβήτη:

  • Ο διαβήτης Τύπου 1, στον οποίο δεν υπάρχει καθόλου ινσουλίνη, λόγω καταστροφής των κυττάρων που την παράγουν (β-κύτταρα στο πάγκρεας).Εμφανίζεαι, κατά κανόνα, σε νεαρή ηλικία, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο.
  • Ο διαβήτης Τυπου 2, όπου υπάρχει μειωμένη παραγωγή ινσουλίνης ή συνηθέστερα, η ινσουλίνη που υπάρχει δεν είναι αρκετή.


Ποιος πρέπει να ελέγχεται για Σακχαρώδη Διαβήτη;
Κάθε ενήλικας άνω των 45 ετών, πρέπει να ελέγξει το σάκχαρο στο αίμα του (εξέταση το πρωί στο μικροβιολογικό εργαστήριο, μετά από ολονύχτια νηστεία).Αν είναι μέσα στα φυσιολογικά όρια (70 - 100 mg/dl), θα πρεπει να επαναλάβει την εξέταση μετά από 1-3 χρόνια. Κάποιος, όμως, που είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος ή κάνει καθιστική ζωή ή έχει συγγενή πρώτου βαθμού με διαβήτη ή έχει υπέρταση (πάνω από 140 mmHg συστολική και πάνω από 9 mmHg διαστολική πίεση) ή έχει HDL xοληστερόλη (καλή) κάτω από 35 mg/dl ή τριγλυκερίδια πάνω από 250 mg/dl, ακόμα και αν είναι νεότερος των 45 ετών, θα πρέπει να ελέγξει το σακχαρό του.

Τέλος, μια γυναίκα που έχει παρουσιάσει διαβήτη κατά την εγκυμοσύνη ή έχει γεννήσει παιδί με βάρος πάνω από 4,5 κιλά, θα πρέπει επίσης να ελέγχει το σάκχαρο της.

Πότε κάποιος χαρακτηρίζεται ως διαβητικός
Αν το σακχαρό νηστείας στο αίμα είναι πάνω από 126 mg/dl ή αν σε τυχαία μέτρηση, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, βρεθεί σάκχαρο πάνω από 200 mg/dl και αυτλο συνοδεύεται από συμπτώματα, τότε αυτό το άτομο πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη. Και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να γίνει επιβεβαίωση με μια δεύτερη εξέταση. Μέθοδος αναφοράς πάντως παραμένει η δοκιμασία φόρτισης με γλυκόζη (καμπύλη σακχάρου), στην οποία χορηγούνται 75 γραμμάρια γλυκόζης και μετριέται το σάκχαρο αίματος 2 ώρες μετά.

Φυσιολογικά αυτό πρέπει να είναι κάτω από 140 mg/dl. Αν η τιμή είναι πάνω από 200 mg/dl, το άτομο χαρακτηρίζεται ως διαβητικό, ενώ για τις τιμές από 140 mg/dl - 200 mg/dl τίθεται η διάγνωση της παθολογικής ανοχής στη γλυκόζη. Τα άτομα με παθολογική ανοχή στη γλυκόζη, πρέπει να ελέγχονται συχνά και να ξεκινήσουν αμέσως προσπάθεια απώλειας βάρους και αυξημένης σωματικής δραστηριότητας. γιατί έχουν αυξημένο κίνδυνο να γίνουν διαβητικά άτομα στο μέλλον.

ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

No comments:

Post a Comment

Videos