Friday, October 26, 2018

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις χειρουργικές επεμβάσεις

Το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης είναι κάτι που συνήθως φοβίζει τον κόσμο. Είτε μας φοβίζει όμως, είτε όχι, συχνά το χειρουργείο είναι απαραίτητο για να λύσουμε ένα πρόβλημα που μας ταλαιπωρεί ή που μας θέτει σε κίνδυνο. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε με τι κριτήρια να αποφασίζουμε εάν πρέπει να υποβληθούμε σε χειρουργική επέμβαση ή όχι.



Γιατί χρειάζομαι χειρουργική επέμβαση ή παρόμοια διαδικασία;

Ακούγεται σαν μια ανόητη ερώτηση, αλλά οι άνθρωποι συχνά δεν ξέρουν γιατί ο γιατρός τους έχει συστήσει χειρουργική επέμβαση ή μια παρόμοια διαδικασία. Πιο σημαντικό, οι γιατροί προτείνουν μερικές φορές χειρουργική επέμβαση σε άτομα που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από αυτή αλλά και που θα μπορούσαν να εφαρμόσουν και άλλες θεραπείες. Ορισμένες σχετικές ερωτήσεις που αξίζει να σκεφθούν είναι:

Υπάρχουν επιλογές εκτός από τη χειρουργική επέμβαση ή παρόμοια διαδικασία;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση είναι μία από διάφορες επιλογές θεραπείας. Εάν έχετε μια επιλογή θεραπειών και η χειρουργική επέμβαση είναι μία μόνο επιλογή, θα πρέπει να αποφασίσετε – με εισήγηση του γιατρού σας – τι να κάνετε. Οι άνθρωποι αποφασίζουν εάν θα κάνουν εγχείρηση ή μια παρόμοια διαδικασία βασιζόμενοι στα ακόλουθα


  • Πόσο τους ενοχλεί το πρόβλημα
  • Πόσο πιθανό είναι να βοηθήσει η χειρουργική επέμβαση
  • Πόσο ανησυχητικοί είναι οι σχετικοί κίνδυνοι
  • Εάν έχουν κάποιον στο σπίτι που μπορεί να βοηθήσει στη φροντίδα τους αργότερα
  • Ποιά μπορεί να είναι η περίοδος ανάρρωσης
  • Εάν η χειρουργική επέμβαση ή η διαδικασία θα ανακουφίσει τον πόνο που έχουν σήμερα
  • Πόσο πόνο μπορεί να προκαλέσει η χειρουργική επέμβαση ή η διαδικασία
  • Εάν θα έπρεπε να απομακρυνθούν και πόσο από τη δουλειά τους


Τι γίνεται αν δεν έχω εγχείρηση ή διαδικασία;

Πολλές διαφορετικές ασθένειες μπορούν να αντιμετωπιστούν με χειρουργικές επεμβάσεις. Μερικές από αυτές τις καταστάσεις επιδεινώνονται χωρίς θεραπεία, μερικές γίνονται καλύτερες και μερικοί παραμένουν οι ίδιες. Εάν η χειρουργική επέμβαση δεν είναι απολύτως απαραίτητη και τα συμπτώματά σας δεν σας ενοχλούν πάρα πολύ, μπορείτε να αποφασίσετε να δοκιμάσετε άλλες θεραπείες.

Υπάρχουν διαφορετικά είδη χειρουργικών επεμβάσεων ή διαδικασιών που επιτυγχάνουν τον ίδιο στόχο;

Μερικές φορές μια ασθένεια μπορεί να αντιμετωπιστεί με περισσότερες από μία μεθόδους. Ρωτήστε το γιατρό σας ποιες επιλογές έχετε και ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ τους. Παρακάτω παρατίθενται παραδείγματα μερικών από τις κύριες επιλογές χειρουργικών επεμβάσεων και επεμβατικών διαδικασιών.

-Ανοιχτή χειρουργική επέμβαση – Για ανοικτή χειρουργική επέμβαση, ο χειρουργός κάνει μια περικοπή αρκετά μεγάλη ώστε να μπορεί να εργάζεται άμεσα στα μέρη του σώματος.
Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση – Για ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση, ο χειρουργός κάνει μικρότερες περικοπές και χρησιμοποιεί ειδικά εργαλεία που εισέρχονται στο σώμα σας. Τα εργαλεία μπορούν να ελέγχονται από έξω με τη βοήθεια κάμερας.

-Διαδερμικές διαδικασίες – Για τις διαδερμικές διαδικασίες, ο χειρουργός ή άλλος γιατρός που ονομάζεται «επεμβατικός» αποκτά πρόσβαση σε ένα μέρος του σώματος μέσω του δέρματος. Αυτός ή αυτή εισάγει ένα ειδικό εργαλείο και το ωθεί στην περιοχή με το πρόβλημα. Ένας τύπος διαδερμικής διαδικασίας ονομάζεται «ενδοαγγειακή χειρουργική επέμβαση». Για αυτό, ο γιατρός μπαίνει μέσα από ένα αιμοφόρο αγγείο στο πόδι ή το χέρι για να αποκτήσει πρόσβαση σε άλλο μέρος του αιμοφόρου αγγείου ή της καρδιάς. Ειδικά εργαλεία και συσκευές μπορούν στη συνέχεια να προωθηθούν μέσω του αιμοφόρου αγγείου στην περιοχή με το πρόβλημα.

-Ενδοσκοπικές διαδικασίες – Για ενδοσκοπικές διαδικασίες, ο γιατρός χρησιμοποιεί ένα λεπτό σωλήνα με μια μικρή κάμερα στην άκρη. Ο σωλήνας εισέρχεται σε ένα από τα φυσικά ανοίγματα του σώματος, όπως το στόμα, η ουρήθρα (όπου βγαίνουν τα ούρα) ή ο κόλπος. Αυτές οι διαδικασίες χρησιμοποιούνται για να εξετάσουν ή να θεραπεύσουν τις καταστάσεις του στομάχου ή των εντέρων («γαστρεντερική ενδοσκόπηση»), κύστη («κυστεοσκόπηση») ή μήτρα («υστεροσκόπηση»).

Ποια είναι τα οφέλη και οι κίνδυνοι της χειρουργικής επέμβασης ή μιας διαδικασίας;

Κάθε χειρουργική επέμβαση ή διαδικασία, ανεξάρτητα από το πόσο μικρή είναι, φέρει κινδύνους. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει τους κινδύνους και τα οφέλη της χειρουργικής επέμβασης ή της διαδικασίας που πιθανόν να εφαρμόσετε.

Ακολουθούν ορισμένες σχετικές ερωτήσεις για να ρωτήσετε:

 Ποιες είναι οι πιθανότητες να ωφεληθώ και πόσο θα διαρκέσει το αποτέλεσμα;
 Ποιοι είναι οι συνηθέστεροι κίνδυνοι και πόσο καιρό διαρκούν οι επιπτώσεις τους;
 Ποιοι είναι οι σοβαρότεροι κίνδυνοι, ακόμη και αν δεν είναι πολύ συνηθισμένοι;
Τι γίνεται αν θέλω μια δεύτερη γνώμη;

Μην φοβάστε να ζητήσετε μια δεύτερη γνώμη. Κανένας γιατρός δεν πρέπει ποτέ να ανησυχεί ή να ενοχληθεί αν θέλετε μια δεύτερη γνώμη. Στην πραγματικότητα, ο γιατρός σας θα πρέπει να είναι πρόθυμος να σας βοηθήσει να βρείτε τον καλύτερο χειρουργό που θα καλύπτει τις ανάγκες σας.

Μπορείτε επίσης να πάρετε ονόματα άλλων γιατρών που εκτελούν τη χειρουργική επέμβαση ή τη διαδικασία από τον γιατρό σας ή από άτομα που γνωρίζετε που είχαν μια παρόμοια χειρουργική επέμβαση.

Τι είδους αναισθησία θα χρειαστώ και ποιους κινδύνους έχει;

Μερικοί από τους κινδύνους της χειρουργικής επέμβασης ή των διαδικασιών προέρχονται από το είδος της αναισθησίας που χρησιμοποιείται. Ακόμη και οι «μικρές» χειρουργικές επεμβάσεις έχουν κινδύνους σχετιζόμενους με την αναισθησία.

Ποια θα είναι η ανάκαμψή μου;

Οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πάντα τι να περιμένουν κατά την περίοδο αποκατάστασης μετά από χειρουργική επέμβαση . Είναι πολύ σημαντικό να μάθετε – εν ευθέτω χρόνω – τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα:

Πόσο πόνο πρέπει να περιμένω στις ημέρες και τις εβδομάδες μετά;
Πώς θα αντιμετωπιστεί ο πόνος μου;
Πόσο καιρό θα μείνω στο νοσοκομείο;
Θα χρειαστώ βοήθεια όταν γυρίσω σπίτι;
Θα χρειαστεί κάποιος να με οδηγήσει σπίτι;
Μετά τη χειρουργική επέμβαση ή τη διαδικασία, θα μπορέσω να κάνω όλα τα πράγματα που συνήθως κάνω; Εάν όχι, πόσο καιρό δεν θα μπορώ να λειτουργήσω φυσιολογικά ;
Πότε θα μπορέσω να επιστρέψω στην εργασία μου;
Ποιά εμπειρία έχει ο χειρούργος ή ο επεμβατικός ιατρός μου;

Ρωτήστε τον χειρουργό σας: «Πόσες από αυτές τις χειρουργικές επεμβάσεις κάνατε τα τελευταία χρόνια;» Ανακαλύψτε επίσης εάν το νοσοκομείο στο οποίο θα βρίσκεστε έχει ανθρώπους με μεγάλη εμπειρία στο συγκεκριμένο χειρουργείο ή τη διαδικασία που χρειάζεστε.

Πόσο θα κοστίσει η χειρουργική επέμβαση ή η διαδικασία;

Ακόμη και με ασφαλιστική κάλυψη, οι άνθρωποι πρέπει συχνά να πληρώσουν κάποιο κόστος μόνοι τους όταν πρόκειται να κάνουν χειρουργική επέμβαση ή κάποια θεραπεία. Είναι μια καλή ιδέα να μάθετε από πριν τι θα πρέπει να πληρώσετε. Για αυτές τις πληροφορίες, καλέστε την ασφαλιστική σας εταιρεία απευθείας. Όταν μιλάτε μαζί τους, ρωτήστε αν πρέπει να «προ-εγκρίνει» τη χειρουργική επέμβαση ή τη διαδικασία. Εάν το κόστος σας ενδιαφέρει, ζητήστε από τον πάροχο ασφάλισης και από το γιατρό σας αν υπάρχουν λιγότερο δαπανηρές επιλογές θεραπείας που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν.

ΙΑΤΡΟΣ-ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
www.bersis.gr

No comments:

Post a Comment

Videos